12 Mayıs 2020’de gerçekleşecek Bitcoin Halving’ e sayılı günler ve sadece birkaç yüz blok kaldı. Yaklaşık olarak 4 yılda bir gerçekleşen Bitcoin ödül yarılanması yaklaştıkça gözler Bitcoin fiyatının üzerinde. Kara Perşembe olarak anılan 12 Mart’ta gerçekleşen sert düşüşün ardından tekrar yükselişe geçen Bitcoin bir süredir belirli bir seviyede tutunmaya çalışıyor. Hash oranı ise en yüksek değerine ulaştı.

Bitcoin ödül yarılanması yaklaştıkça, yarılanma sonrasında madencilik nasıl etkilenecek, madenciler işi bırakacak mı, Bitcoin’in fiyatı tüm bunlardan nasıl etkilenecek soruları cevap arıyor.

Bitcoin Halving Nedir?

Bitcoin, Blokzinciri üzerinde madencilerin blokları çözmesi ile oluşur. Yaklaşık her 10 dakikada bir, bir madenci bir blok çözer, blok içerisinde bulunan Bitcoinleri blok ödülü olarak alır ve 10 dakikalık süre boyunca blok içerisinde biriken transfer işlemlerini onaylar. Bitcoin protokolünde, her 210.000 blokta bir blok ödülünün yarı yarıya azalacağı belirlenmiştir. Bitcoin blok ödülünün yarılanması işlemine halving denir. 3 Ocak 2019 tarihinde ilk blok kazıldığında blok ödülü 50 Bitcoin idi. Zaman içerisinde 28 Kasım 2012’de gerçekleşen ilk halving ile bu ödül 25 Bitcoin’e ve 9 Temmuz 2016’da gerçekleşen ikinci halving ile de 12,5 Bitcoin’e düşmüştür. 12 Mayıs’ta gerçekleşmesi beklenen üçüncü yarılanmada ise madencilerin elde edeceği blok ödülü 6,25 Bitcoin’e düşecektir.

Bitcoin Madenciliği Nasıl Etkilenecek?

Bitcoin üretmenin tek yolu madenciliktir. İlk blok kazıldığından bugüne madencilik yapısı da oldukça değişmiştir. İlk zamanlar kişisel bilgisayarlarla bile yapılabilen Bitcoin madenciliği bugün başlı başına bir sektör haline gelmiştir. Bitcoin’in popülerliği ve değeri arttıkça madenciliğe olan ilgi de artmış ve zorluk düzeyi yükselerek blok kazmak için gereken bilgisayımsal güç devasa boyutlara ulaşmıştır. Öyle ki bir kişinin tek başına bir bilgisayar ile bu yarıştan galip çıkması imkânsız hale gelmiş ve madencilik çiftlikleri kurulmaya başlanmıştır. Bitcoin madencileri donanım, elektrik ve soğutma maliyetleri ile karşı karşıyadır. Buna karşılık madencilerin gelirini blok ödülü ve işlem ücretleri oluşturur. İlk blok olan Genesis Bloğu kazıldığında 50 BTC olan blok ödülü, 12 Mayıs 2020’de gerçekleşmesi beklenen üçüncü yarılanma ile 6,25 BTC’ye düşecektir. Bu durum madencilerin gelirinde ciddi bir azalma yaratacak ve Bitcoin madenciliği çekiciliğini bir nebze de olsa kaybedecektir. 12 Mayıs’ta gerçekleşmesi beklenen Bitcoin Halving’den sonra pek çok madencinin cihazlarını kapatarak çekileceği bekleniyor.

 Bitcoin Fiyatı Nasıl Etkilenecek?

Bitcoin’i yöneten ve para politikalarını belirleyen bir merkezi otorite yoktur. Bitcoin sistemi bir algoritmaya bağlı olarak çalışır ve Bitcoin protokolünde belirlenen kurallar dışına çıkılamaz. Bitcoin’in en önemli özelliği arzının 21 milyon ile sınırlı olmasıdır. Günümüzde merkez bankaları gerekli gördükleri durumlarda parasal genişleme politikaları izlerler ve para basarak piyasaya enjekte ederler. Piyasaları rahatlatmak için izlenen bu parasal gelişme politikaları ise enflasyon olarak geri döner. Bitcoin için bu söz konusu değildir. Bitcoin üretmenin tek yolu madenciliktir ve son blok kazıldığında elde edilecek blok ödülü ile birlikte 21 milyon Bitcoin’in tamamı üretilmiş olacaktır. Yani her blok kazıldığında Bitcoin’in sonuna bir adım daha yaklaştığı düşünülebilir.

Birkaç gün içerisinde gerçekleşmesi beklenen ödül yarılanmasının ardından Bitcoin’in fiyatı nasıl etkilenecek tüm yatırımcılar merakla bekliyor. Uzmanlar yatırımcıları Halving döneminde kısa bir süre için ağdaki yoğunluğa bağlı olarak transferlerin gerçekleşme sürelerinin uzayabileceği konusunda uyarıyor.

Leave a comment

tr_TRTurkish