NFT’ler eski havasından uzak olsa da Bitcoin alt yapısına sahip Ordinals protokolüne dayalı NFT koleksiyonlarına olan ilgi haftalar süren durgunluk sonrası yeniden canlandı. Ethereum NFT piyasasındaki hacimde azalma yaşanırken Bitcoin NFT piyasasındaki artan faaliyet gözden kaçmadı.
Veri analizi platformu Dune Analytics tarafından raporuna göre, nispeten küçük ama hızla büyüyen Bitcoin NFT piyasasındaki ‘inscription’ tabir edilen yeni yazıtların grafiği yükseliyor.
”Ordinal NFT’ler, Bitcoin’in ana ağındaki ‘inscription’ adı verilen ve sadece Bitcoin’e özgü dijital eserlerin kullanıma sunulmasıyla oluşturulmuştu. Ocak ayında Bitcoin geliştiricisi ve yazılım mühendisi Casey Rodarmor, Bitcoin ağı üzerinde NFT oluşturmaya imkân veren Ordinals protokolünü yayına almıştı. Oluşturulan NFT’ler ise ‘yazıt’ olarak adlandırıldı.”
”Şu ana kadar 1.7 milyondan fazla ‘yazıt’ basılırken madencilere 5 milyon doların üzerinde ücret ödendi.”
Ethereum NFT piyasasındaki hacim azalıyor
Baktığımız zaman Ethereum NFT piyasasındaki hacim, Bitcoin Ordinals’daki alım satım faaliyeti artarken azalıyor.
”Ethereum tabanlı merkeziyetsiz bir NFT pazar yeri olan Blur’daki işlem hacmine karşı token teşvikleri, Ethereum NFT piyasası için bu yılın güçlü başlangıcını desteklemeye yardımcı oldu. Token talebi için son tarih olan 1 Mayıs yaklaştıkça, çok sayıda trader Blur’dan ayrılıyor.”
NFT planlarını öteleyen firmalar piyasayı etkiledi
Şöyle ki; Ethereum NFT piyasası, NFT planlarını kısıtlayan veya ayrılan bir dizi büyük şirkettin de etkisini yaşadı. En dikkat çekici değişikliklerden biri, Meta’nın Instagram’ı NFT’lerle entegre etme çabalarından vazgeçmiş olması. Bu arada, bu ay yeni bir Bitcoin NFT kategorisinin piyasada yer almasıyla birlikte, ortaya çıkan rekabet etrafındaki heyecan da artıyor.
İçinde bulunduğumuz yılın başından itibaren Bitcoin’in değeri yüzde 50 ‘nin üstünde artarken, Ether yüzde 48’lik bir yükseliş yaşadı. Bu arada, Ethereum’un NFT piyasasının alım satım faaliyetlerinde bir düşüş yaşadığı ve trader’ların büyük kayıplarla piyasadan çıktı.
Bizleri Websitemizden, Instagram, Facebook, Twitter hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
https://t.me/kriptoblogu telegram kanalımıza abone olmayı unutmayın.