Afganistan Sağlık Bakanlığı ve birkaç yerel ilaç şirketi, sahte ilaçlarla savaşabilmek için Fantom tarafından geliştirilen Blockchain’i kullanacak.
Fantom’un açıklamasına göre, Opera Blockchain, Afganistan’daki 80.000 tıbbi ürünü izlemek için kullanılacak. İlk denemenin sonrasında sistem, yıl içerisinde daha fazla ürünü kapsayacak biçimde ölçeklendirilecek. Test sırasında 50.000 el dezenfektanı, 10. 000 Kofol tablet ve 10.000 Dioacare ayak kremi izlemeye alınacak. Sistem Afganistan’ın sahte ilaç sorununa çözüm olabilmek adına geliştirildi. Fantom, yerel kolluk kuvvetlerinin 2017 senesinde 100 ton sahte, son kullanma tarihi geçmiş ya da standart dışı ilaç ele geçirildiğini söyledi. Firma, Blockchain ile işlemleri takip ederek ürünlerin tedarik zinciri süresince denetimini sağlamayı planlıyor.
Denetlenebilir Tedarik Zinciri
Takip edilen ürünler, dağıtım işleminin her aşamasında taranan bir barkoda sahip olacak. Etiket her tarandığında ürün adı, parti numarası, son kullanma tarihi ve diğer ayrıntılar hash koduna dönüştürülerek, zaman damgasıyla beraber Blockchain’e kaydedilecek.
Hash nedir?
İşlenen veriyi, sabit uzunlukta çıktıya dönüştüren matematiksel işleme hash denir. Bu işlemin hedeflerinden biri, verinin gizlenmesidir. Diyelim ki, web sitelerine üye olurken yazılan şifreler hash’e dönüştürülerek veri tabanına yazılır. Böylece veri tabanını inceleyen kişi kullanıcının şifresini bilemez. Bir diğer kullanım amacı da verinin güvenli özetinin oluşturulmasıdır. Girdi verisi ne kadar uzun olursa olsun çıktı daima aynı uzunlukta olacağından, hash kodu özet amaçlı saklanabilir.