Çin Merkez Bankası, 2014 yılında ar-ge çalışması yaptığı dijital yuan whitepaperını yayımlayarak; dijital para detayları açıkladı. Dijital yuanın arka planı, misyonu ve tasarımı hakkında genel bilgilere yer aldı.
Çin Merkez Bankası, merkezi şekilde yönetilecek; dijital yuan fiziki yuana hem yasal statü hem mali değer bakımından denk bir yasal ödeme aracı olacağını açıkladı. Çin yayımladığı dijital parası için Bitcoin gibi diğer kripto paraların; “spekülatif amaçlarla” kullanıldığını hatta kara para aklamak için kullanıldığını vurguladı.
- Dijital yuan, Çin halkına “güvenilir, stabil, hızlı ve verimli” bir ödeme sistemi sunmak, “finansal katılımı iyileştirmek” ve “ödeme sisteminin verimliliğini artırmak” için üretilecek.
- Dijital yuanın kullanıcının gizliliğini ve hassas bilgilerini muhafaza edecek, “kontrol edilebilir bir anonimliği” olacak.
- Büyük ölçüde yurt içi işlemlerde test edilen dijital yuanın; uluslararası para transferlerinde kullanılabilecek altyapıya sahip olduğu açıklandı.
- Sahteciliğin ve çifte-harcamaların (double-spend) önüne geçilebilmek için dijital sertifikaların; imzaların ve çeşitli şifreleme yöntemlerinin kullanıldığı dijital yuan altyapısının, akıllı sözleşme teknolojisi ile uyumlu olacağı belirtildi.
- Vatandaşlar, bu parayı saklayacakları dijital cüzdanlarda yer alan işlem limiti; koşullu ödeme gibi özelliklerden faydalanabilecek, “ana cüzdana” bağlı “alt cüzdanlar” oluşturabilecekler.
- Ticari bankaların dijital yuan sisteminde yer alması sağlanarak; finans sistemindeki aracı kurumların ortadan kalkmasının önüne geçilecek.
30 Haziran 2021 itibarıyla 20.87 milyondan fazla dijital yuan cüzdanı açıldı. Toplam değeri yaklaşık 34.5 milyar yuana denk gelen 70.75 milyondan fazla dijital yuan işlemi yapılmıştır. Dijital yuan; Shenzhen, Suzhou, Xiong’an, Chengdu ve 2022 Pekin Olimpiyatlarında; Shanghai, Hainan, Changsha, Xi’an, Qingdao, Dalian’da test edilmeye devam edecek.
Bizi Telegram’dan Takip Edin!