Türkiye İş Bankası, blockchain teknolojisini kullanarak ikinci dış ticaret işlemini gerçekleştirdi.
Marco Polo patformu üzerinde yapılan işlem Sanko Holding-Süper Film, Brückner Group, Commerzbank ve İş Bankası arasında tamamlandı.
Süper Film’in makine parçası satın aldığı işlemde, blockchain üzerinden ödeme garantisi verildi. Akıllı sözleşme üzerinde işleme ait fatura, yükleme belgesi ve vadeli ödeme bilgileri yer aldı. Rutin evrak inceleme ve mutabakat süreleri akıllı sözleşme sayesinde çok kısa bir sürede gerçekleşti.
Blockchain ile Dış Ticaret İşlemi Ülkemizde İkinci Defa Kullanıldı
Ülkemizde Blockchain ile dış ticarette ödeme garantisi veren ilk Türk bankası olan İş Bankası, bu işlem ile ikinci pilot işlemini gerçekleştirmiş oldu. Daha önce 27 Mayıs 2020 tarihinde Kuraray Europe GmbH, Commerzbank ve Şişecam arasında Blockchain üzerindeki işlem başarıyla gerçekleştirilmişti. Ancak bu defa çok işleme konu olan malın türü nedeniyle çok daha karmaşık süreçlerin yer aldığı işlem yine başarı ile tamamlandı.
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek dış ticaret işlemlerinde hız güvenilirlik ve garantinin büyük önem taşıdığını belirtti. Şimşek açıklamasında pandemi döneminde dış ticarette yaşanan zorluklara da değindi.
“Son bir yıldır yaşanan Kovid-19 ve teknolojik değişim sonucunda, fiziksel evraklara dayalı ödeme şekillerinin önemi azalıyor. Bununla birlikte, uluslararası ticarette hız ve güvenlik için dijital çözümler sunan bankacılık sisteminin sağladığı garantiler ve finansman kaynakları, firmaların risklerinin azaltılması için büyük önem taşıyor. Bu bakımdan, Marco Polo Payment Commitment’in blockchain kaynaklı DLT çözümü, firmalara akıllı sözleşmedeki koşulların gerçekleşmesi ve verilerin eşleşmesi koşuluyla ödeme garantisi ve nakit akışı riskinin bertaraf edilmesi fırsatını sunuyor. Biz de hızla değişen uluslararası ticaret ortamında müşterilerimizi, geleneksel çözümlere ek olarak yeni ürünlerle korumak üzere çözümler üretiyoruz.”
Sanko Holding Finans Direktörü Mustafa Günbulut ise dış ticarette Blockchain teknolojisi kullanan ilk firmalardan birisi olmanın mutluluğunu dile getirdi.
Marco Polo Payment Commitment platformunda oluşturulan akıllı sözleşmenin dört tarafı bulunmakta olup, tüm taraflar kendi ticari verilerini kendileri sisteme girebiliyor. Bu sayede bankalar evrak doğrulama ile zaman kaybetmezken, firmalar ise evrak işlemlerini bankacılık sürecinin dışında devam ettirerek operasyonel hız kazanıyor.