Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından hazırlanan rapora göre kripto paralar; kolaylıkla kullanılabileceği ve limit olmadan işlem yapılabileceği için kullanıcılara avantaj sunacak. Öte yandan kripto paraların bazı temel özellikleri riskli olabilir.
Merkez Bankasının hazırladığı raporda; kripto varlıkların asli bir değerinin olmadığı ve bunların birer değişim aracından çok yatırım aracı olarak kullanıldığı açıklanmıştı. Raporda kripto paralar için 9 riskin üstünde duruldu.
Kendi içerisinde NFT ve sabit koin gibi farklı çeşitlere ayrılan kripto paraların 9 ana riskine değinildi.
- Kripto paralar için bir düzenleme ve denetim mekanizmasının; merkezi bir muhatabın olmaması ve bunun kontrol ve denetim yetersizliğine yol açması,
- Piyasadaki volatilitenin, iştahı yüksek yatırımcılar için risk taşıması,
- Anonim şekilde kullanılabilen kripto paraların vergi kaçırmak, kara para aklamak, terörü finanse etmek gibi yasa dışı amaçlarla kullanılabilmesi ve bu işlemleri takip etmenin zor olması,
- Kripto paraları saklamak için kullanılan cüzdanların çalınabilmesi, kaybolabilmesi veya bu cüzdanlara sahiplerinin bilgisi dışında erişilebilmesi,
- Özellikle kripto para alım-satım platformlarının siber saldırıların hedefi haline gelmesi,
- Kripto para işlemlerinin geri alınamıyor olması ve bunun mağduriyete sebep olabilmesi,
- Düzenleme eksikliği sebebiyle kripto para işlemlerinin hukuki korumadan mahrum olması,
- Kripto paraları herkesin ödeme aracı olarak kabul etmiyor olmasının, sürdürülebilirlik sorunu taşıması,
- Kripto para madenciliğinin yüksek elektrik tüketimi sebebiyle küresel ısınmaya katkıda bulunması.
Merkez Bankası, işlem yaparken bazı avantajlardan da yararlanılabileceğini örnek olarak da işlemlerin kolay ve hızlı gerçekleştiğini belirtti. 7 gün 24 saat boyunca aralıksız işlem yapılabiliyor olması, bir işlem limitinin olmaması ve işlemlerin düşük maliyetle gerçekleşmesini örnek olarak gösterdi.
Kripto para kullanıcıları, aracısız şekilde işlem yapabildikleri için hem ödeme bilgilerinin çalınması ihtimali azalıyor hem de kendi paralarını, kendi istedikleri şekilde saklayabiliyorlar. Ayrıca kripto paraların temelinde yatan blokzinciri teknolojisi bürokratik işlemleri ortadan kaldırıyor. Öte yandan blockchain teknolojisinin, sınır ötesi para transferleri için kullanılabildiği ve uluslararası ticareti kolaylaştırdığını vurguladı.
TCMB raporunda Türkiye’deki kripto para sektörünün genel durumuna ilişkin de bazı bilgiler yer aldı. Kripto para işlemi yapan 40 platform var. Bu şirketlerin toplamda 28 milyar lira değerinde ticaret hacmine sahip olduğu yazıyor.
Bu hesaplama sadece Türkiye merkezli alım-satım platformları baz alınarak hesaplanmıştır. Merkez Bankası raporuna göre Binance, Huobi, Coinbase Pro, Kraken gibi global borsalardaki hacimler de baz alındığında; Türkiye kaynaklı ticaret hacminin 28 milyar liradan daha fazla.
Bizi Telegram’dan Takip Edin!