New York Times sahte haberle mücadele için blokzincirini araştırıyor.

New York Times geçen yıl IBM Garage ile ortaklaşa  geliştirilip yürütülen  “The News Provenance Project” platformunun ilk testini tamamladığını açıkladı.

Platform özellikle haberlerde yer verilen fotoğrafların kaynağını blokzinciri desteğiyle doğrulayarak düzmece haberlerin yayılmasını engellemeyi hedefliyor.  Fotoğrafın karelendiği ve ilk yayınlandığı tarih veya kim tarafından çekildiği gibi “metadata” adı koyulan verilerin blokzincirinde saklanması hedefleniyor. Ayrıca  verilerin diğer ağ katılımcılarıyla paylaşılmasıyla beraber okuyucuların dezenformasyona uğramaması isteniyor. İnternet kullanım durumunun  yoğunlaşması, hızlı tüketim alışkanlıklarının gelişmesi, sosyal medya ve haber sitelerindeki paylaşımların artması  birçok insanın kolaylıkla yanılmasına  sebep oluyor. Haberin içeriğini okumayan salt başlığa aldanarak paylaşıma etkileşim veren birçok kullanıcı bulunuyor. Bunun dışında herhangi bir fotoğrafın alakasız bir bağlamda paylaşılması da birçoklarını yanıltabiliyor. Sonuçta bu tarz sahte haberler, hedeflenen kesimleri çok kolay bir biçimde manipüle edebiliyor ve bu durum birtakım olumsuz tepkilere ve sonuçlara yol açıyor. New York Times yaşanan bu duruma engel olabilmenin blokzinciri teknolojisiyle mümkün olacağına inanıyor. Geçen yıl IBM ile başlatılan pilot çalışması başarılı bir şekilde tamamlandı.

NYT paylaştığı blog yazısında: “Prototipimizi kullanıcılarla test ederken sosyal medya akışındaki fotoğraflar hakkında bilinçli kararlar vermelerine yardımcı olduğunu tespit ettik.” ifadelerini kullandı.

The News Provenance Project tüketicilere uçtan uça bir çözüm sunmak adına 2020’de uygulama aşamasına geçiyor. Sahte haberlerle mücadele etmek için blokzinciri kullanmayı planlayan tek organizasyon New York Times değil. Bu senenin başlarında İtalya merkezli haber ajansı ANSA DA E&Y  ortaklığıyla düzmece haberlerle baş edebilmek için blokzinciri teknolojisini kullanacağını açıklamıştı. 

Leave a comment

tr_TRTurkish