Groupe Renault, araç parçalarının uyumluluk belgelendirilmesini kolaylaştırabilmek için Blockchain projesinin deneme testlerine başladı.
Extended Compliance End-to-End Distributed (XCEED) adlı proje Renault’nun veri paylaşımıyla blockchain tedarik zinciri çözümü geliştirip sunabilmek için farklı şirketlerle yaptığı ortaklık sayesinde start aldı. XCEED, Hyperledger Fabric ağında geliştirildi ve IBM iş birliği ile dağıtımı yapılıyor. XCEED, araç parçalarının yasalara uygun olup olmadığını takip ediyor ve belgeliyor. Renault, XCEDD’i Douai fabrikasında test etti ve saniyede 500 işlem doğrulamasıyla bir milyondan fazla belgeyi işleme aldı.
Renault XCEED ile Güvenilir Bir Ağ Oluşturuyor
XCEED platformu, bilgi paylaşmayı daha hızlı ve kolay yapmaya olanak sağlayarak gerçek zamanlı teslimata olanak sağlıyor. Ayrıca; parça üreticileri ve otomobil yapanlar arasında uyumluluk bilgilerini paylaşıyor. Araba üreticisi, XCEED platformuna yönelik yaptığı yorumda şunları dile getirdi; gizlilik ile veri paylaşımı yapılan güvenilir bir ağ oluşturduğunu belirtti.
Renault üreticisi yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; 2020 yılında revize edilen ve 1 Eylül tarihinde yeni piyasa gözetim yönetmeliği, yeni araçlar ve parçaların daha iyi gözetlenmesi ve çevre standartlarına uyumlu olup olmadığını saptayan Avrupa Birliği Yönergesi 2007/46/EC sayesinde daha iyi uyumluluk çözümlerine ihtiyacın doğduğunu söyledi. Ayrıca; poliçedeki kısa zaman dilimlerine uyması için tüm üretim zincirinin “yapısının ayarlanması” gerektiğini söyledi.
Group Renault blockchain başkan yardımcısı Odile Panciatici, şöyle konuştu:
“Başlattığımız XCEED projesi, Groupe Renault’nun yenilik çıkarma kapasitesinin güçlü bir örneğidir. Biz, blockchain’in otomotiv sektörünü değiştirmek için bir vektör olduğuna inanıyoruz. Blockchain teknolojisi, birkaç farklı şirketi içeren, ortakların çeşitli işlemleri, bilgisayar sistemleri ve veri tabanları arasında bağlantı kuran uçsuz bucaksız bir ekosistemde gerçekten kendini gösteriyor. Tedarikçiler, müşteriler ve bağımsız dağıtımcılar gibi şirket dışından sayısız aktörle alışverişlerde bulunduğumuz otomotiv sektöründe bu tip bir teknoloji için birçok kullanım alanı vardır”.