Son yıllarda yapay zeka mecrası, bilgisayar görüşü ve teknolojik atılımlar ile robotik alanındaki atılımlarla hızla ilerledi. Bu gelişmeler içerisinde en çok dikkat çekenler arasında yazılım tarafı yer alıyor.

”Yapay zeka, insanlar da dahil olmak üzere hayvanlar tarafından görüntülenen doğal zekânın aksine makineler tarafından görüntülenen zekâ çeşididir.”

Yapay zekanın gelişimi ile birlikte bilgisayar bilimi tarihinde önemli bir gelişme kaydetti. Bu durum yaşama ve çalışma şeklimize doğrudan yansıdı. Böylelikle, insan zekasını taklit edebilen makineler oluşturma fikri eski zamanlara dayanıyor. Bundan dolayı, modern yapay zeka fikri, bilgisayar bilimcilerini insan gibi düşünebilen ve öğrenebilen makineler oluşturma olasılığını keşfetmeye başladıkları 20. yüzyılın ortalarında ortaya çıktı. 1956 yılında John McCarthy, “Yapay Zeka” terimini oluşturdu ve yapay zekanın doğum yeri olarak gösterilen Dartmouth Konferansını düzenledi.

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz ChatGPT, birçok sektörde, binlerce kişi tarafından aktif olarak kullanılıyor. Fakat bu kullanım sayısında yaşanan artış, beraberinde bazı sorunları da getirmiş durumda: Güvenlik sorunları.

Sahte ChatGPT uygulamaları tehdit oluşturuyor

Kullanılan özel anahtarlar, kullanıcılar arasında güvenli ve özel işlemlere imkan oluşturduğundan dolayı kripto para birimi ekosistemi için önemli bir konu. 

Şöyle ki; özünde, özel bir anahtar, kullanıcının kripto para birimlerine giriş yapmasına ve bunları kontrolünün sağlanmasına izin veren bir bilgi parçasıdır. Bu durum, dijital cüzdanınızın kilidini açan ve kripto para gönderip almanızı sağlayan bir şifre olarak düşünebilirsiniz. Özel bir anahtar olmadan, kullanıcılar fonlarına erişemez veya işlem yapamaz.

Özel anahtarlar karmaşık algoritmalar kullanılarak üretilir ve her anahtar kullanıcıya özeldir. Bir kullanıcı yeni bir kripto para cüzdanı oluşturduğunda, yazılım bu cüzdan için yeni bir özel anahtar oluşturur. Bu anahtar daha sonra kullanıcının cihazında veya donanım cüzdanı olarak bilinen bir çevrimdışı depolama çözümünde güvenli bir şekilde saklanır.

Fakat bu anahtarların kötü niyetli kişilerin eline geçmesi, varlıklarınızı bir anda kaybetmenize neden olabilir. Bu yüzden bu anahtarları güvenli şekilde korumak ve bu yerlerin güvenliği sağlamak önemlidir.

Son dönemde popüler bir platform olan ChatGPT ise maalesef kötü niyetli kişilerin hedefi olmayı sürdürüyor. Hackleme olaylarının yanı sıra dolandırıcılıkta da ChatGPT kullanan kötü niyetli kişiler, son olarak sahte ChatGPT uygulamaları ile kurbanlarına gözünü dikmiş durumda.

Bundan dolayı Kaspersky araştırmacıları, ChatGPT kullanıcılarını hedefleyen ve devam etmekte olan saldırı durumları ile ilgili uyarı yaptı. Yapılan saldırılar, sosyal ağlarda resmi OpenAI hesaplarını taklit eden, bunu inandırıcı bir şekilde yapan veya ChatGPT ‘e ilgili kişiler tarafından oluşmuş topluluklar gibi görünen gruplar tarafından sağlanıyor. Dolandırıcı gruplar, görünüşte resmi gönderiler sağlayarak ChatGPT’nin masaüstü versiyonu gibi bir izlenim sağlıyor.

Kullanıcılar gönderideki sahte bağlantıya tıkladıklarında, resmi ChatGPT web sitesiyle neredeyse birebir görünüme sahip, iyi hazırlanmış bir web sitesine yönlendiriliyor.

Böylelikle, kullanıcıların cihazına bulaştırılabilecek trojen ve keylogger programları gibi kötü amaçlı programlar ile kullanıcıların anahtarları kolay bir şekilde çalınmaktadır. Bu nedenle bu tür uygulamaları incelerken ve indirirken dikkatli olmakta fayda var. 

WebsitemizdenInstagramFacebook, Twitter hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
https://t.me/kriptoblogu telegram kanalımıza abone olmayı unutmayın.

tr_TRTurkish