TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığına Önder Yılmaz’dan çağrı; kripto paranın pazarıyla ilgili ülkede teşvik edici düzenlemeler yapılırsa bitcoin pazarından gelir elde edebiliriz.
Bitcoin ve kripto paralar, altın ve farklı para sistemlerinin tarihsel gelişimi ile aynı kesede değerlendirilmeli. Bitcoinin işleyiş biçimini, bankalardan, aracı kurumlardan, hükümetlerin denetim ve düzenlemelerinden ve işlem masraflarından uzak bir pazar olduğunu açıkladı.
CoinGecko’nın verilerine göre kripto para piyasasının toplam değeri, bu yıl 2 trilyon doları aştı. TBMM araştırma Hizmetleri Başkanlığı, bu büyümeyi tüm eleştirilere rağmen tarihsel birikimin başarı aşaması olarak tanımladı. Bu aşamaya ayak uydurmak için çalışmalar ve düzenlemeler yapılması gerektiğini önerdi.
Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, kripto varlıklar ile sanal paralar arasındaki farkı şu şekilde ele aldı; Kripto paralar dışındaki dijital ve sanal paralar, kendi başlarına para birimi değildir. Temsil ettikleri ülkenin ulusal para birimine dayalıdır ve o ülkenin merkezi otoritelerince düzenlenip denetlenirler. Dijital olarak bir değeri temsil eden varlıklar dijital para birimidir. Bu para biriminden, itibari para cinsinden tanımlananlara elektronik para, itibari para cinsinden tanımlanmayanlara ise sanal para denilmektedir. Merkezi olmayan sanal paralardan şifre bilimi kullananlar ise kripto para olarak adlandırılmaktadır.