Blockchain son 10 yıl içinde teknoloji alanında en çok bahsedilen konular arasında yer alıyor. Teknoloji geliştikçe ve kullanım alanları da farklılık gösteriyor. Bu da farklı alanlara yönelik yönelimlerin giderek artmasına olanak sağlıyor.

Gelecek Beş Yıl

Teknolojiye yönelik öngörüler ilginç bir durum aldı. Son öngörü Bilişim Sanayicileri Derneğinden geldi. Dernek tarafından yayınlanan “Bilgi ve İletişim Teknoloji Sektörü Piyasa Verileri” isimli raporda 2019 senesinde yerli bilgi ve iletişim sektörünün %14 oranında büyüme gösterdiği yer aldı.  Raporda bu oranla sektörün 153 milyar liralık büyüklüğüne işaret edildi. Dolardaki fiyat yükselişine bağlı olarak bilgi ve iletişim sektörünün dolar bazında önceki yıla kıyasla %3 oranında daraldığı belirtildi. TÜBİSAD’ın eldeki verilerine bakıldığında bilgi teknolojilerinin sektörel dağılımı ise donanım, 20,4 milyar TL; yazılım: 23.4 milyar TL, hizmet sektörü 12,2 milyar TL olarak gerçekleşti.  İletişim teknolojilerinde donanım 29.9 milyar TL, elektronik haberleşme: 66.6 milyar TL şeklinde hacme ulaşarak toplamda 96,6 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaşılmış durumda.  Raporda gelecek beş yıl içinde önemli bir büyümenin olacağının altı çizildi.

Sektörün Potansiyeli Ne Anlam İfade Ediyor?

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Erman Karaca, açıklamasında sektörün olağan potansiyelinin dikkate alındığında çok yüksek büyüme oranlarına ulaşılması gerektiğinin önemini vurguladı. Özellikle yürütülecek olan akılcı yatırımlarla büyüme hızının artacağına ve küresel anlamda rekabet gücüne ulaşılacağını ifade etti. TÜBİSAD Bilgi Merkezi Komisyonu Başkanı Levent Kızıltan da yaptığı açıklamasında finans sektörü yazılımlarının sektörde büyük ilgi gördüğünü söyledi. TÜBİSAD Blockchain ve 3D yazıcılar, siber güvenlik, bulut teknolojisi, dijital dönüşüm, analitik/büyük veri, yapay zeka, eski sistemlerin modernizasyonu ve sanal gerçeklik gibi teknolojilerin gelecek 5 yıl içerisinde sektörü derinden etkilemesi bekleniyor. 

Leave a comment

tr_TRTurkish