Blockchain analiz şirket Chainalysis tarafından hazırlanan Kripto paraların benimsenmesi, kullanılması ve düzenlenmesinde coğrafi eğilimler raporu yayınlandı. Yapılan araştırmaların sonucunda Orta Doğu bölgesinde kripto para kullanımının çoğu Türkiye’ye ait olduğu belirlendi.
Chainalysis’in yayınladığı raporda Orta Doğu bölgesinde birinciliği göğüsleyen ülkenin Türkiye olduğunu açıklandı. Bir numaraya yerleşen Türkiye, şirketin Küresel Kripto Benimseme Endeksi’nde de 154 ülke arasında 29. sırada yer almıştı. Ülkemizde kripto paraların popüler olmasının en büyük sebebi ise ekonomik belirsizlik olarak düşünülüyor. Bu durum raporda “Türk lirasının son yıllarda dalgalanması sebebiyle insanlar birikimlerinin bir bölümünü kripto paralara geçiriyorlar” şeklinde açıklanmaktadır.
Ayrıca raporda Sermaye Piyasısı Kurulu (SPK)’nın kripto para birimleri ile ilgili yasal düzenlemelere ilişkin çalışma içerisinde olduğu belirtildi.
Chainalysis raporunda Binance, Huobi ve Bitfinex gibi dünya çapında önde gelen borsaların Orta Doğu bölgesinde yapılan işlemlerin büyük bölümü Türkiye’ye ait olduğu belirtildi.
Kripto Parada BTCTürk önde gidiyor!
Türkiye merkezli borsalar arasında BtcTürk’ün en çok kullanılan platform olduğu bilgisi verildi. BTCTurk’ te yapılan trade işlemlerinin analizinden elde edilen verilere göre kullanıcıların platformu daha büyük işlem hacmi ve daha fazla altcoin ile işlem yapabilmek için uluslararası borsalara bir çıkış kapısı olarak kullandıkları belirtilmiştir. Türkiye’de Mobil fintech ve ödeme platformlarının uzun zamandır kullanıyor olması dijital para kullanımını daha fazla destekleyici olduğu söylenirken olası regülasyonların da kripto paraya daha fazla yatırım sağlayacağına dair yorumlar yapıldı.
Toplamdaki işlem hacmi ele alındığında Türkiye 29. sırada yer alırken. İran ise 52. Sırada takip etmektedir. Orta Doğu ülkeleri arasında olan Mısır ise 64. Sırada yer almaktadır.
Koronavirüsten önce de ekonomi iç açıcı değildi!
Türkiye’de 2018’den beri gayri safi yurtiçi hasılanın çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi sonucunda ekonomik durumun iyi olmadığını belirtilirken dış borç ve işsizlik oranının da yüksek olduğu aktarılmıştır. Dünya ekonomisinde en zayıf 3 para birimi içerisinde olan Türk lirası Reuters’e göre de çok zayıf durumda ve bu yıl yaşanan % 20’lik rekor düşüş Türk lirasını 2020 yılı içinde dünyanın en zayıf 3. parası yaptı. Raporda Orta Doğu bölgesinde ülkelerin yavaş yavaş kripto para regülasyonları getirmeye hazırlandığı vurgulandı.