Türkiye’de kripto para regülasyonunda sermaye şartları ve stopaj üzerinde görüşmeler yapıldığı söylendi.
Kripto paralara vergilendirme konusunda regülasyon hazırlığı yapan yetkililer kurumlardan görüş istedi. Regülasyon çalışmaları kripto paraların çeşitlerinin tanımlanması ile başlayacak. Daha sonra sermaye şartı ve stopaj oranları gündeme geldi. Türkiye’de yasal düzenleme çalışmaları, Hazine ve Maliye Bakanlığının koordinasyonu ve SPK, Gelir İdaresi, Merkez Bankası ve BDDK’nin katılımı ile sürdürülüyor. Yatırımcının korunması ilkesi ile yürütülen çalışmalar; kripto para alım-satımına yönelik gözetim ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi üzerine çalışılıyor.
Yekililer, Çin gibi kapalı bir ekonomiye sahip olmadığımız için onlar gibi davranamayız açıklamasını yaptı. Yapılan değerlendirmelerde, kripto para şirketlerinin SPK gözetimine girmesi; bu şirketlere lisans ve asgari sermaye şartı getirilmesi planlanıyor. Bütün bunlara ek olarak, şirketler için teknik yeterlilik ve şirket çalışanlarından SPK lisansı şartı aranabileceği açıklandı. Türkiye’nin kripto para konusunda özel bir vergi mevzuatı ya da genel bir yasal altyapı bulunmuyor. Bu sebeple yetkililer, vergilendirme noktasında farklı ülkelerdeki uygulamaları inceliyor.
Elde edilen bilgilere göre yetkililer, görüşmelerde daha çok stopaj ihtimalinin üstünde durdu. Stopajın aracı kurum izni almış kripto para borsaları tarafından; kullanıcılar adına uygulanabileceği yani borsaların vergiye aracılık edilmesi hedefleniyor. Kripto para emtia olarak sınıflandırılırsa, sürekli alım-satım yapanların mükellef olma durumu masaya yatırılabilir.
Bizi Telegram’dan Takip Edin!