11 Şubat 2022’de Ankara’da düzenlenen Kripto Yasa Tasarısı Çalıştayı’nın raporu bugün yayınlandı.

Özellikle son dönemde tüm dünyada kripto para birimleri üzerine yasal çalışmalar yapılmaktadır. Türkiye’de de geçtiğimiz aylarda yasa tasarısı çalışmaları olduğunu duyuyorduk. En son 11 Şubat 2022’de Ankara’da ‘Kripto Yasa Tasarısı Çalıştayı’ düzenlendi. Rapor ise bugün (21.02.2022) yayınlandı.

Kripto Yasa Tasarısı Çalıştay Raporu Hakkında

Tasarının başında; Bitcoin, Blokchain teknolojisi, coin, token, private key ve public key kavramlarına yer verilmiş. Daha sonrasında ise raporda kripto para birimlerinin temel özellikleri sıralanmış. Rapora göre kripto para birimlerinin temel özellikleri şu şekildedir;

  • Bir dijital paradır aynı zamanda sanal bir değeri olan kriptoloji teknolojisi ile sanal karşılığı olan ancak fiziksel karşılığı olmayan Türk Hukuku’nda kripto varlık olarak tanımlanan bir gayri maddi varlıktır.
  • Bir merkezi yoktur herhangi bir ülkeye veya otoriteye ait değildir. Sistemin sahibi ise onu kullanan herkestir.
  • Her kullanıcının bir kripto cüzdanı ve hesabı vardır.
  • Herhangi bir noktadan transfer yapılabilir. İnternete bağlı olmanız yeterlidir.
  • A kişisinden B kişisine arada aracı olmaksızın para transferi sağlar.
  • Kripto Varlıklar, açık kaynak kodla yazılmıştır ve herkese açıktır yani anonimdir.
  • Tüm ülkelerde kullanılabilir özelliğe sahiptir. Kullanıcıların kişisel hesaplarına müdahale edilemez
  • 7 gün 24 saat 10 dakika içerisinde başka bir hesaba kripto varlık gönderilebilir.

Ayrıca raporda kripto para platformlarının nasıl çalıştığına da yer verilmektedir. 

Dünya’daki Kripto Varlık Düzenlemeleri 

Raporda dünya çapındaki kripto varlık düzenlemelerine de büyük bir alan ayrılmış. Birçok ülkenin kripto para birimlerinde ortaya çıkan fırsatları değerlendirdiğinden bahsediliyor. 

Rapora göre Avusturalya, Singapur, El Salvador, İsviçre, Hollanda ve Rusya gibi pek çok ülke kripto para birimlerinin yasal düzenlemeleri üzerinde çalışıyor. Ekvator, Vietnam, Çin ve Mısır gibi ülkelerin de kripto para birimlerini yasaklayıcı adımlar atmaktalar. 

Türkiye’de Kripto Paraların Mevcut Durumu Hakkında

Raporda BDDK tarafından 25 Kasım 2013 tarihinde yapılan açıklamaya da yer verilmektedir. BDDK ‘nın açıklamasına göre; Bitcoin’in hâlihazırdaki yapısına ve işleyişine yönelik olarak 6493 sayılı “Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun” kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığı, elektronik para olarak da kabul edilmediği belirtildi. Bu sebeple bu alanda denetim ve gözetimin mümkün olmadığı belirtilerek, tüketiciler uyarıldı.

16 Nisan 2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan ve 30 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe giren TCMB tarafından yayınlanan, “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” ile kripto paraların herhangi bir ödeme biçimi olarak kabul görmesi ve bir takas aracı olarak kullanılması yasaklanmıştı. Ancak raporda bu durumun Bitcoin’in felsefesine aykırı olduğu ifade ediliyor. Raporda konuyla ilgili olarak, Bir varlığı amacı dışında kullanmanın felsefi boyutlarının tartışılacağı gibi, kripto varlıkların ödeme yöntemi olarak kullanılmasının engellenmesinin zamanın ruhuna aykırı olduğunu ifade etmek elzemdir.” sözleri yer almaktadır.

Raporda Mayıs 2021 tarihli MASAK tarafından yayınlanan Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları İçin Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Dair Yükümlülüklere İlişkin Temel Esaslar adlı rapora da değiniliyor.

Çalıştay Notlarında Önemli Noktalar

Çalıştay’da Teknoloji Grubu, Finans Grubu, Sektör Temsilcileri Grubu, Hukuk Grubu ve Kripto Varlık Tanım Grubu olarak çalışma grupları oluşturuldu.

Çalıştay Notları’nda kripto para birimleri ile ilgili şu düzenlemelerin gelmesi halinde büyük bir tehlike yaşanacağı ifade ediliyor:

  • Yurtdışı borsalarına çıkışın yasaklanması;
  • Henüz bir vergi yükümlülüğü olmasa da kullanıcıların cüzdanlarını beyan etmesi zorunluluğu;
  • Borsalarda işlem görecek coin ve token’ların izne tabi olması.

Bu sebeple ülkemizde yürürlüğe girecek kripto para düzenlemelerinin engelleyiciden çok yapıcı olması talep ediliyor. Engelleyici düzenlemeler hakkında uzun vadede ülkemiz açısından birçok fırsatın kaçırılması yönünde sonuçlar doğuracağı düşünülüyor.

Bizi Telegram’dan Takip Edin!

tr_TRTurkish